Memenuhi Janji

Saya pernah berjanji pada diri saya sendiri, bahwa saya akan berusaha menepati janji terhadap seseorang, siapapun orang tersebut.

Saya belajar dari berbagai pengalaman saya di masa lalu, ketika saya pernah ingkar janji pada seseorang, entah karena lupa atau ketidak sengajaan lain, entah pula karena kesengajaan atau keengganan, sehingga mengakibatkan ketidaknyamanan bagi saya dan orang yang saya janjikan tersebut. Dan sebaliknya, saya juga sering mengalami kejadian dimana seseorang tidak menepati janjinya pada saya, entah karena ketidaksengajaan atau kesengajaan. Vice versa lah..

Hingga kemudian saya berada pada suatu titik, dimana saya tersadar bahwa janji adalah hutang yang harus dilunasi, ditunaikan, karena jika tidak, kelak di hari akhir saya akan ditagih mengenai janji dan hutang saya tersebut.

Jadi, saya berusaha tidak membuat janji manis kepada seseorang kecuali saya merasa bahwa saya sanggup memenuhinya insyaallah. Dan jika saya berjanji, saya akan berusaha semaksimal mungkin untuk memenuhinya, dengan segala kekurangan yang saya miliki. Oleh karenanya saya juga tidak suka jika seseorang mengingkari atau tidak memenuhi janjinya kepada saya.

Saat ini saya berjanji pada kakak, untuk insyaallah mengajak kakak tinggal di Jepang bersama saya, dan Alhamdulillah jalan ke arah sana semakin terbuka, meskipun saya tau tinggal di negeri orang hanya berdua akan terasa berat, namun saya yakin saya dan kakak akan sanggup melewatinya. Insyaallah…

Saya juga berjanji untuk membelikan kakak sebuah kendaraan roda empat, semata-mata karena kebutuhan untuk membawa seluruh anggota keluarga bersama-sama. Ketika pulang liburan kemarin terasa sekali berat dan repotnya jika seluruh anggota keluarga harus berjalan kaki dari komplek ke jalan raya yang jaraknya cukup jauh dan naik turun angkot, karena susah mendapatkan taksi atau demi penghematan, hehe…

Dan satu hal lagi yang membuat saya trenyuh dan berjanji untuk membelikan kakak kendaraan adalah, ketika kakak suatu ketika berkata bahwa dia sudah menabung untuk membeli sebuah kendaraan roda empat. Ketika saya berkata bahwa kakak harus menabung yang banyak, dia menjawab bahwa tabungannya sudah banyak sekali, namun sayang karena tabungannya ketinggalan di rumah mbahnya, jadi kakak ga bisa beli kendaraan di jakarta ketika kemarin dia pulang ke jakarta.

Saat mendengar jawaban polos kakak, saya jadi sedih, trenyuh dan terharu, dan tersemat suatu keinginan untuk memenuhi keinginannya. Jadi saya sampaikan padanya, bahwa insyaallah nanti sepulang dari jepang kita akan membeli sebuah kendaraan roda empat untuk kakak, amin…

Saya selalu berusaha untuk memenuhi janji saya pada kakak, dengan harapan dia dapat belajar untuk selalu memenuhi janjinya kelak pada orang lain.

Namun, satu hal yang membuat saya sedih adalah, ketika orang lain lupa akan janjinya kepada saya. Saya tau, mungkin mereka tidak berniat untuk mengingkari, hanya sekedar lupa akan janji yang telah dibuatnya kepada saya. Saya berusaha memegang teguh janji yang diberikan seseorang kepada saya, semata-mata karena saya percaya dan berprasangka baik kepadanya. Jika seseorang menyebutkan jangka waktu spesifik atau hal spesifik lain terkait janjinya, maka saya akan menanti dia memenuhi janjinya yang spesifik tersebut. Namun, jika saya sudah menanti tapi dia tak kunjung juga melunasi janjinya pada saya, saat itulah kepercayaan saya mulai luntur kepadanya.

Saya tau, sebagai seorang muslim saya harus mengingatkan orang tersebut agar menepati janjinya, dan sebaliknya saya juga akan senang jika diingatkan akan janji saya, karena saya pun manusia yang tak luput dari lupa. Namun, terkadang terselip rasa enggan atau tak enak hati untuk menegur dan mengingatkan akan janjinya, kecuali jika memang keadaan darurat yang menyebabkan janji tersebut harus dipenuhi segera.

Janji adalah hutang, hutang harus segera dilunasi, entah berupa perkataan, perbuatan, materi, atau apapun bentuknya. Semoga saya dan kita semua terhindar dari amalan yang tertunda karena belum melunasi hutang-hutang kita selagi hidup di dunia.

So, please remind me if I still owe you something, or have a promise that I forgot..

*self reminder late at night*

Climbing Mount Fuji (Part 3: our way down from the mountain)

Okay, this is the last part of my stories after Part 1 and Part 2.

To reach the summit is the dream of every climber, and finally I was able to feel how the climber felt as soon as they’ve reached the summit. All the hard works have been paid well after reaching the summit.

okay, this is (only??) the summit

okay, this is (only??) the summit

The weather was really cold at the summit, thus, people suggested me and my friend for not staying too long at the summit, and kept moving around in order to prevent ourselves from coldness.

We took some pictures together with full team members, then, we stayed inside the small shop and ate udon n ramen. Some of my friends went to the post office located at the summit to send their postcards from top of Mount Fuji. Meanwhile, the other friends were waiting inside the shop. Some of us intended to get a little sleep while waiting, but the owner suggested us not to take a sleep because the air was so thin at the summit.

the lodge

ramen and udon shop

There were some shops that sold the merchandise of Mount Fuji. The sellers also provide a graffiti of name and the date of the climbing as a memory of climbing up to the summit. However, the prices of the merchandise were quite expensive, it costed around 800 yen to get a key chain with name and date of climbing. Continue reading

Climbing Mount Fuji (Part 2: Up to the summit)

Okay, after the preparation had been made, now I am going to describe my wonderful experience of climbing up Mount Fuji to the summit.

Mount Fuji, Fuji san, or Fujiyama, is the highest mountain in Japan with 3,776 m height. The top of Mount Fuji is covered with snow, most of the snow disappeared during summer (although some of the snow remain), thus, July until beginning of September is the climbing season of Mount Fuji. Many Japanese and international tourists climb Mount Fuji each year. There are four trails to climb Mount Fuji to its summit, Yoshida trail, Subashiri trail, Gotemba trail and Fujinomiya trail. Me and my friends used Yoshida trail to climb up Mount Fuji to its summit. We started the adventure from the fifth station of Subaru Line which is located in Kawaguchiko area.

fifth station Subaru line

all of these people were preparing to climb Mount Fuji, so crowded!

fifth station

fifth station

Our meeting point was in Shinjuku station. We went to the fifth station of Subaru line by bus with 2700 yen fare one way from Shinjuku station to Fifth station. It took almost three hours because there were some traffic congestion during our way to the fifth station. As soon as we arrived at the fifth station, we had a quick lunch because it already passed the lunch time.

my lunch was Mount Fuji pancake

my lunch was Mount Fuji pancake

After that, we did some preparations such as changed our clothes, and did small exercises. It was light rain during our lunch and preparation, however we were so lucky that the rain was stopped as soon as we had finished our preparation and prepared to start the climbing. Before we started the climbing, we prayed together, and made 1000 yen donation to help the conservation of Mount Fuji. Then, we started the climbing around 3 pm. Ganbatte ne!!

a map of yoshida trail

a map of yoshida trail

Continue reading

Climbing Mount Fuji (part 1:the preparation)

When I first came to Japan, I had a wish to climb Mount Fuji during my stay in Japan. Although it sounded like an impossible wish because actually I never climb any mountain in Indonesia, and I even not so sure whether I will be able to climb Mount Fuji or whether I will be given a chance, because they say that it’s not easy to climb Mount Fuji. So, that wish remain in my heart, well, sometimes spoken once or twice to my friends.

Fujisan as can be seen from Kawaguchiko lake

Fujisan as can be seen from Kawaguchiko lake

Then…one day, one of my friend told me that he will arrange an event to climb Mount Fuji. Some of his Japanese friends will arrange the event together with him, and he invited me to join. Wow… the opportunity that I’ve been waiting for had come, so I didn’t want to waste this opportunity. I directly said yes to him. It was more than a month before the event started on August 2-3.

But since I was really busy in college, so I didn’t prepare anything before. And after all the exams had finished, I just realized that I haven’t prepare anything to climb Mount Fuji. OMG… Then I was googling to find the preparation for climbing, and many sites suggested me to prepare a hiking shoes, a winter gear, and some other preparations. Well, I would not be able to afford all those preparations, and one of my friends suggested me that the price to rent a hiking shoes will be the same with buying a second hand hiking shoes. So, I went to the second hand store, I found a good hiking shoes which cost around 4000 yen, still in a good condition, and since I only have one jeans pants, so I decided to buy hiking pants which cost me only 500 yen.

Okay, so, to conclude, my preparation for climbing Mount Fuji was:

1. Hiking shoes 

Later I found out that hiking shoes was really suitable to climb Mount Fuji instead of the ordinary running shoes, because the mountain is steep and big rocks will be quite a challenge in some parts of the mountain. In addition, the trail to go down the mountain were sandy and slippery, so if you have enough budget, better to use a proper hiking shoes, especially for the first timer like me. Many times during my climbing to Mount Fuji, I told my friend that I was really grateful that I decided to buy the hiking shoes instead of using my running shoes. There are two options whether to buy the second hand hiking shoes or to rent a hiking shoes. Well, actually there are three options, the third option will be buying the new shoes, but that’s not in my option :D Since the price was almost the same between buying the second hand shoes which cost me 4000 yen and renting the hiking shoes which cost around 3000 yen.

IMG_6890.JPG

second hand hiking shoes

2. Winter gear

If you have the wind breaker jacket, it will be much better, because it was windy and also cold during the way up to the summit, and on the summit it was really cold and also breezy. Since I don’t have a wind breaker jacket, so I decided to use my winter jacket and I doubled it with the other jacket which I brought from Indonesia. It was not a wind breaker jacket but it was okay to protect me from the wind. In addition, don’t forget to bring a heat tech shirt and pants, a thick gloves, a scarf (but I didn’t bring a scarf), a thick socks, and a winter hat. And for the pants, any pants will do, but I prefer the hiking pants for it has many pockets to keep my stuffs, haha…and because it was really comfortable and I need not to worry for the ripped pants during my climbing.

these were my gears for climbing

these were my gears for climbing

3. Raincoat

Prepare a raincoat as the weather was easy to change in the mountain. I bought raincoat from hyakuen shop, but if you have enough budget, it is better to have a waterproof two-pieces raincoat. One piece raincoat is not recommended for climbing. Luckily cos the rain was stopped when we were about to start the climbing.

not a recommended raincoat

not a recommended raincoat

4. Enough foods and drinks

Foods are really important. Please be sure to bring enough foods with you. Bread, chocolates, energy snacks, or any other simple foods will be really helpful during your climbing. We were forget to include banana in our preparation, Banana is a good food for it gives you enough energy. For the drink, please prepare enough drinks, better to divide it into some small bottles instead of carry one big bottle in your bag. You can bring both the mineral water and energy drinks. Some of my friends also drank  (or ate??) the energy jelly which you can find easily in a convenient store. Up on the mountain, some of the rest station sold the drink but it will be really expensive. Unfortunately, no stores will sell a drink on your way down from the mountain, meanwhile, the trail back from the summit require at least 3-4 hours of walk, thus, if you don’t have enough drink, better to buy it first on the summit of the mountain before you walked down the trail. It happened to me, I was really thirsty during my way back from the mountain, meanwhile no stores were available so I had to wait til the fifth station to get some drink.

5. head light

I bought the hand light at hyakuen shop instead of buying the head light which cost about 500-1000 yen. Well, I made the wrong choice because later during my climbing at night,  it was not really comfortable to climb the rocks using the hand light. Thus, my professional climber friends lent me his head light and used my hand light in exchange. Well, I felt better after using the head light because I could use both of my hands to help me to climb the rocks in the dark.

example of head light

example of head light

6. bag cover

Bag cover will protect your bag (and all the things inside) during the rain. So, I recommend you to prepare a bag cover. One of my friend didn’t have a bag cover, thus during the rain, he used the plastic bag to cover his bag from wet. Haha…well, that’s also an option if you don’t have a bag cover :P

front: the proper bag cover, back: the emergency bag cover from plastic bag

front: the proper bag cover, back: the emergency bag cover from plastic bag :p

7. a climbing stick

most of the climbers using climbing sticks. Some of them using double sticks but many of them also using single sticks. Some stores in the fifth station sell this sticks but it is a bit pricey. It starts from 1000 yen for a single wooden stick. Later, during your climbing, you can put some stamps on the sticks which you can attain from each station. Well, I decided not to use a stick, although it was a bit difficult but hey, I was able to manage it. So, my suggestion is, if you have enough budget, climbing sticks is okay and helpful, but if you don’t, just depend on your two hands, and I’m sure you can manage it well.

2

left: example of double sticks, right: example of single stick. middle: errr…nevermind..

8. camera

If you have a camera, don’t forget to bring it. I know, it was really really worthy to see the sunrise with our two eyes, it was really majestic and irreplaceable. However, maybe you want to freeze some moments when you were climbing and memorize it for later, some years afterwards, or tell it to your kids, your grandchildren, or your great grandchildren later.

majestic sunrise, it was more majestic to experience it with your own two eyes, but it was worthy to take some pictures for freezing the beautiful moment

majestic sunrise, it was more majestic to experience it with your own two eyes, but it was worthy to take some pictures for freezing the beautiful moment

9. charger for electronic device

If you bring your phone, please don’t forget to fully charge it before you leave, and bring the charger (powerbank) with you, because no electricity up above the mountain, dude…even in the hut, they didn’t provide you an electricity to charge your battery.

10. plastic bag

No trash bin on the mountain, so better to bring some plastic bags for your trash, because we want to preserve Mount Fuji to be clean from the trash, and then you should carry all the trash until you go down from the mountain.

11. medicine

Prepare the important medicine according to your needs. In my condition, I prepare an ointment, vicks vaporub, and paracetamol. Well, mosquitoes up there were really big and when they bite you, they may leave a scar and itchy mark, in my friend case, it was bleeding because of the mosquito’s bites. Scary, huh…so better to use long pants as a preventives, and prepare an ointment to heal it.

Enough for the preparation, then…the next part will tell you about my adventure of climbing up Mount Fuji with my friends.

ready to go!!!

ready to go!!!

A simple throwback

Hi… I’m back from my hiatus…hehe…tepatnya ga sempat mau update postingan ding, ga secara sengaja pengen hiatus dari blog. Errrr…terlalu banyak yg pengen diposting sih, tapi bingung mau nulis dari mana. Okay, quick update aja. Alhamdulillah dah menyelesaikan semester kedua disini, kemaren sempat liburan kurleb sebulan dan pulang ke Indonesia, ketemu sama kakak, jadi stay at home mommy, trip bareng kakak ke Jogja n semarang, dan mengurus visa kakak. Yup, insyaallah kakak akan menyusul bunda ikut tinggal disini. Alhamdulillah…dah dapet juga dormitory untuk family, setelah sempat waiting list karena menurut hasil pengundian kamar, bunda ga dapet jatah kamar untuk couple. Tapi Alhamdulillah karena manajemennya baik banget, trus bunda dikasih tawaran untuk ke family room yang kebetulan ada satu yang tersedia. Insyallah kalo ga ada halangan, akhir bulan ini kakak akan datang kesini dan ikut tinggal dengan bunda di Japan. I know it’s going to be a new challenge for both of us, tapi insyaallah kita akan bisa melewatinya ya kak :)

Puasa ramadhan kemaren Alhamdulillah lancar, meski di pertengahan ramadhan cuaca semakin terik, dan harus bolak balik dorm-kampus yang mana dari stasiun terdekat dengan kampus, bunda harus jalan lagi kurleb 20 menit mendaki bukit, di cuaca yang puanase pol, dan dalam kondisi berpuasa. Sampe kampus asli ngos-ngosan pisan. Tapi Alhamdulillah semua tantangan itu berhasil terlewati. Malam takbiran bunda dan teman-teman PPI Yokohama menginap di rumah salah seorang teman dan keesokan harinya kami bersama-sama berangkat menuju Balai Indonesia di Meguro, Tokyo untuk mengikuti sholat id berjamaah.

Sholat ied disini diadakan dalam dua gelombang untuk mengakomodir jumlah jamaah yang sangat banyak. Bunda dan teman-teman mendapat jatah gelombang pertama. Selepas sholat dan imam berkhotbah, jamaah segera keluar dan jamaah gelombang kedua pun mulai memasuki ruangan untuk menunaikan sholat ied el fitr.

suasana di depan Balai Indonesia, tempat sholat ied diadakan

suasana di depan Balai Indonesia, tempat sholat ied diadakan

Sementara kami bersalam-salaman dengan sesama jamaah dan mencari makanan khas Indonesia yang dijajakan diluar Balai Indonesia.

Kemudian, kami berjalan kaki menuju Kedubes RI di Jepang untuk silaturahmi bersama dan menikmati sajian yang dihidangkan oleh Kedubes. Ternyata banyak sekali orang Indonesia yang menuju ke arah yang sama dengan kami. Bahkan, di Kedubes, kami harus antri untuk mendapatkan hidangan nasi uduk rames yang menjadi menu lebaran kali ini.

IMG_4303

Selepas sholat, bunda berpisah dengan teman-teman karena ada janji untuk makan malam bersama dengan sensei NTA dan teman-teman Indonesia di NTA lainnya. Namun, sembari menunggu waktu janjian tiba, bunda berjalan-jalan berkeliling Tokyo, mampir ke Asakusa untuk mencari oleh-oleh titipan teman, jalan-jalan di samping Sumida river tapi tak sampai ke Tokyo Skytree (lagi), dan ke Roppongi hills.

IMG_4323

saat itu banyak turis Indonesia lagi lebaranan ke Asakusa :P

Di Roppongi hills, bunda menemukan patung Doraemon yang banyak sekali. Ternyata patung-patung ini dipertunjukkan dalam rangka promo film terbaru Doraemon, “Stand by me”. Ahh…lucu-lucu sekali ekspresinya Doraemon, rasanya pengen foto dengan semua patung yang ada disini.

Promo Stand by Me

Promo Stand by Me

IMG_4373.JPG

Puas berfoto dengan patung-patung Doraemon, kamipun bergegas menuju venue janjian makan malam yang kebetulan tidak terlalu jauh dari Roppongi hills. Disini bunda bertemu dengan perwakilan NTA yang dulu pernah mewawancarai bunda pas bunda apply ke Keio dan dia pula yang merekomendasikan bunda ke YNU setelah bunda tidak lulus yang Keio, namanya Mr Kawasaki. Senang sekali rasanya bisa bertemu dengan dia dan semua sensei lainnya, and we had a really nice dinner that time. Most of our sensei who joined the dinner ever been assigned to Indonesia as JICA or NTA representatives. Since two of them will go to Indonesia during September, so bunda and the other friends invite them to join the dinner in Indonesia, and we promised them to treat them Rendang, their favorite dishes.

And right before I left back to Japan, I attended the dinner with two of our sensei, I arranged the dinner at Sederhana Restaurant nearby our office, and it was held successfully, both of our sensei enjoyed the Padang dishes a lot, they tried many kind of foods, and said that they were really satisfied with the dishes. What a relief  :)

And after that, I left back to Japan, ready for my second year in here, and ready for a new beginning with kakak, insyaallah…both of us will enjoy our stay in Japan for the next one year, and we will experience many adventures during our stay in here. Insyaallah…please pray for the best to both of us…

 

 

 

 

 

 

 

 

Ayam Goreng Sambal Cabe Hijau

Selama bulan puasa ini jadi lebih males masak, tapi sekalinya pengen masak, yang kebayang menu-menu khas Indonesia, salah satu contohnya sambel ijo khas padang. Kalo di Indonesia enak ya, tinggal melipir ke rumah makan padang pas buka puasa…tapi disini jadi lebih kreatif euy, nyoba2 nyari resep sambel ijo dan akhirnya nyangkut di salah satu web dan eksekusilah sambel ijo plus ayam goreng untuk buka puasa bareng temen-temen.

20140723-175424-64464013.jpg

Ayam Goreng Sambal Cabe Hijau

resep dari sini 

Bahan Sambal Cabe Hijau:

  • 250 gr cabe hijau besar, buang tangkai
  • 50 gram cabe rawit hijau (saya ga pake krn disini ga ada)
  • 4 siung bawang merah
  • 3 sendok teh minyak goreng
  • 2 siung bawang putih
  • 2 buah tomat ijo (saya pake tomat merah karena tomat ijo ga ada)
  • 1/2 sdt air jeruk nipis
  • gula pasir secukupnya
  • garam secukupnya

Cara membuat sambal cabe hijau:

  • potong kasar cabe hijau dan cabe rawit hijau
  • kukus cabe hijau dan cabe rawit bersama bawang merah, tomat dan bawang putih kurang lebih 5 menit. angkat.
  • jika sudah layu, tumbuk bahan diatas secara kasar.
  • siapkan minyak goreng dan tumis semua bahan sampai layu dan wangi.
  • tambahkan gula, air jeruk dan garam. masak hingga matang.
  • angkat dan sajikan.

Untuk cara membuat ayam goreng ga perlu ditulis disini ya, semua juga bisa :P

Karena kemaren sambalnya jadinya sedikit, jadinya saya campur sambal cabe hijau ini dengan ayam goreng, saya tumis sebentar, dan Alhamdulillah rasanya enak, teman-teman yang menikmati juga doyan. :)

 

 

Review The body shop Drops of Youth

Akhirnya berani mereview satu dari 337 kosmetik yang ada di lemari para perempuan :P review ini dibuat setelah saya menghabiskan satu botol the body shop Drops of youth yg limited edition 50 ml dan mulai menggunakan botol kedua yg berisi 30 ml, atau 3 bulan pemakaian.

20140714-100331-36211634.jpg

Brand: The body shop
Product: Drops of Youth
How to use: i used two drops of it in the morning and night, apply to all my face and tap my face for a while

Benefit:

  • Wajah jadi berasa lebih halus dan kenyal terutama di pagi hari, wajah juga terlihat lebih cerah. Not really sure about the wrinkles and fine lines tapi berasanya lebih mulus aja..hehe..
  • drops of youth ini kan pre serum, nah saat ini saya mengkombinasikannya dengan overnight vitamin E serum in oil, yang mana menurut saya setelah kurleb 3 bulan pemakaian, saya ga cocok pake serum ini :( wajah yg mulai berminyak jadi tambah oily setelah serum diaplikasikan, serta jerawat yang dulu jarang muncul sekarang rutin hadir, walhasil, saat ini saya stop dulu si serum, jadi, drops of youth lalu saya aplikasikan day cream atau night cream. Tapi memang untuk hasil lebih maksimal sebaiknya ditambahkan serum setelah drops of youth, baru kemudian diaplikasikan night cream. Saat ini masih bimbang mau ganti serum apa, mengingat serum incaran harganya selangit :(

Kekurangan:

  • Harganya mahal pisan euy, dompet langsung berasa tipis abis beli si drops of youth :(
  • Drops of youth ini cepat banget abis, entah karena saya meneteskan dua dropsnya kebanyakan, ataukah memang karena saya menggunakannya dua kali sehari. Botol besar yg isi 50 ml habis dalam 2,5 bulan, dan botol kecil isi 30 ml sekarang tinggal separuh dalam jangka waktu kurang dari sebulan pemakaian dan itupun sudah agak saya kurangi tetesannya.

Overall suka dengan efek instan wajah jadi soft dan kenyal yang diberikan oleh drops of youth, tapi jika botol kecil ini habis, saya mau pertimbangkan matang-matang lg untuk repurchase yang ketiga kalinya, lebih karena harganya yang mahal sih…hehe..well, at least dah ga penasaran lagi dengan si Drops of Youth :P